Select Page
Marketing online

8 Produse Digitale Care Nu Sunt Cursuri

i
produse digitale

Te tentează tot mai mult ideea de a-ți lansa pe piață primul produs digital? În același timp, te cam sperie gândul că ai avea nevoie de săptămâni sau chiar luni întregi să pregătești un curs care să aducă plus-valoare clienților și potențialilor tăi clienți?

Înțeleg perfect ce simți. Pregătirea și lansarea unui curs înseamnă, de cele mai multe ori, să investești mult timp, energie și efort – resurse pe care s-ar putea să nu le ai fix în acest moment.

Dar hei, asta nu-nseamnă că trebuie să-ți pui visul pe pauză! Am o super-veste pentru tine: poți să lansezi un produs digital (care nu e curs 😜) chiar luna aceasta, cu o grămadă de timp și efort economisite.

Ți-am pregătit o listă cu 8 produse digitale de succes pe care poți să le pregătești și lansezi în doar câteva zile! Și, pentru că știu că lansarea primului produs digital vine la pachet cu o mulțime de emoții și semne de întrebare, îți voi prezenta și o serie de tips&tricks de alegere a ideilor pentru fiecare tip de produs digital, precum și câteva exemple aplicate pentru diferite industrii.

1. Template-uri

Template-ul este, după cum îi spune și numele, un șablon, un model standard pe care oamenii îl pot modela în funcție de nevoile lor.

Sunt două mari beneficii ale template-urilor: în primul rând, le poți lansa și pregăti chiar și-n câteva ore; în al doilea rând, sunt potrivite pentru majoritatea industriilor creative. Hai să vezi câteva exemple:

Pentru cine merg bine template-urile:

Deși pot fi folosite cu succes și în alte ramuri, template-urile merg perfect în special pentru industriile creative, pentru marketingul online și pentru ramurile adiacente lui:

  • design;
  • branding;
  • copywriting;
  • blogging.

Merg în orice domeniu în care se folosesc documente ce pot fi standardizate în vreun fel: modele de contracte, modele de CV-uri etc.

Poți lansa de la template-uri de postări pentru social media, până la template-uri pentru prezentări de business, dar recomandarea mea este să ții cont de nevoile specifice ale audienței tale. De pildă, s-ar putea ca ea să aibă mai degrabă nevoie de șabloane de postări pentru Instagram decât de template-uri pentru prezentări de business.

Uite o idee simplă și rapidă prin care poți să afli care e nevoia cea mai importantă a publicului tău țintă, astfel încât să-i oferi un produs digital pe care să fie dispus să-l cumpere: fă un poll online pe rețeaua de socializare unde audiența ta e activă.

Beneficiile template-urilor pentru audiența ta:

Template-urile sunt surse practice și eficiente de inspirație la care clienții și potențialii tăi clienți pot avea acces cu un singur click.

Așadar, pe lângă faptul că le oferă idei (de postări, de design etc.) pe care să le personalizeze în funcție de nevoile lor, template-urile mai au un beneficiu extrem de important în zilele noastre: economia de timp.

Cum alegi ideea pentru un template

După cum ai aflat deja, e esențial să știi care este nevoia/problema cea mai importantă cu care se confruntă audiența ta în acest moment. Așa îți maximizezi șansele de a lansa pe piață un produs digital care să se vândă la scurt timp de la lansare (deși, din proprie experiență îți zic, dacă faci o campanie de teasing eficientă, poți să vinzi încă din clipa lansării oficiale).

Pe lângă crearea poll-urilor online, discută cu actualii tăi clienți să vezi care sunt provocările lor de zi cu zi. Astfel, s-ar putea să constați că pregătirea planului lunar de conținut pentru social media le ia prea mult timp, iar un calendar lunar de postări le-ar fi de mare ajutor.

Preț sugerat pentru template-uri

De obicei, prețul unui template este cuprins între 50 și 500 de RON și depinde de:

  • complexitatea produsului digital (un template pentru postările de Instagram pentru un an întreg va fi, cel mai probabil, mai scump decât un calendar de conținut pentru un singur sezon);
  • calitatea și gradul de aprofundare a informațiilor oferite (un model de contract de prestări de servicii dedicat freelancer-ilor, care și explică, pas cu pas, cum poți completa fiecare secțiune va avea, cu siguranță, un preț mai mare decât unul standard, care nu include informații referitoare la modul de completare).

Exemple de template-uri

Șabloanele de conținut pentru social media sunt printre cele mai populare tipuri de template-uri. De altfel, unul dintre cele mai dragi și eficiente produse digitale pe care le-am lansat pe piața din România sunt template-urile pentru social media, pe care le găsești aici: https://oliviaangelescu.lpages.co/social-media-plan-un-an/

Iată și alte idei de template-uri aplicabile în diferite domenii de activitate:

  • pentru avocați: modele de contracte de prestări de servicii;
  • pentru web designeri: modele de teme de website-uri/bloguri;
  • documente de business: template-uri pentru politici și proceduri, termeni și condiții cu privire la protecția datelor personale etc.;
  • content/web copy: template-uri pentru diverse pagini de website;
  • prezentări (în PowerPoint sau KeyNote);
  • CV-uri.

 

2. Workbook-uri/caiete de lucru

Merg bine pentru orice nișă, insa mai ales in domeniile legate de dezvoltarea personală, planificare in general, organizarea locuinței, organizarea evenimentelor (nunți, botezuri), scriere creativă & journaling.

Din nou însă, contează să știi ce obiceiuri și preferințe are audiența ta, ca să-ți dai seama dacă ar fi dispusă să cumpere un workbook. Altfel spus, dacă vezi că mulți dintre competitorii tăi au succes cu astfel de produse, asta nu înseamnă că e musai să lansezi și tu ceva asemanator. Ce funcționează pentru audiențele competiției tale nu funcționează neapărat și pentru tine.

Beneficiile workbook-urilor pentru audiența ta

Workbook-urile îi ajută pe oameni să-și îmbunătățească anumite abilități, să-și aprofundeze cunoștințele sau să parcurgă mai ușor anumite procese (de pildă, gestionarea emoțiilor, amenajarea locuinței de la zero, planificarea nunții în cele mai mici detalii etc.)

Cum alegi ideea pentru un workbook

La fel ca-n cazul template-urilor, alegi ideea pornind de la nevoia audienței tale. Totodată, te îndemn să privești workbook-ul ca pe un instrument util prin care publicul tău poate pune teoria în practică.

De pildă, dacă ești designer de interior și ai un blog unde explici diferite concepte/teme din industria ta (stiluri de amenajare populare, cum poți să-ți amenajezi locuința cu buget redus etc.), ai putea lansa un workbook prin care oamenii să adapteze informațiile la situația lor și să le pună în practică.

Preț sugerat pentru un workbook

De obicei, un workbook are prețul cuprins între 70 și 250 de lei (în funcție de numărul de pagini, complexitate, gradul de aprofundare a informațiilor prezentate etc.).

Alte exemple de workbook-uri

Dacă ești psihoterapeut/coach/activezi în industria dezvoltării personale, poți lansa un workbook aplicat nișei tale. Uite un posibil exemplu foarte specific pentru un business coach: workbook de planificare eficientă a bugetului lunar, dedicat freelancerilor/soloprenorilor la început de drum.

Dacă ești wedding planner, poți lansa un workbook dedicat planificării de la zero a unei nunți de vis.

3. Sisteme/tool-uri

Cuvântul „sistem” sună prea tehnic? No worries! Nu e musai să lucrezi într-o industrie super-tehnică și analitică pentru a dezvolta și lansa un tool care să se vândă bine.

De fapt, când zic „sistem”, mă refer inclusiv la un Excel cu formule practice și la indemână.

Pentru cine merg bine sistemele/tool-urile

Iubitorii de planificare, organizare, productivitate îndrăgesc sistemele. La rândul lor, cei interesați de fitness, nutriție sau dezvoltare personală apelează la tool-uri care-i ajută să se țină de obiectivele stabilite și să aibă mai multă claritate asupra parcursului lor.

Beneficiile sistemelor/tool-urilor pentru audiența ta

Sistemele îi ajută pe oameni să aibă claritate, dar și să-și vadă și evalueze progresul. Sistemele contribuie la economia de timp. Să recunoaștem, pentru unii dintre noi e mult mai ușor să-și țină evidența finanțelor personale într-un Excel atent structurat de un specialist decât să noteze într-o agendă zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună… În plus, pot avea acces la Excel-ul respectiv de oriunde, de pe smartphone, laptop sau tabletă.

Cum alegi ideea pentru un sistem/tool

În cazul sistemelor, discuțiile cu clienții pot fi cel mai bun indicator pentru alegerea temei workbook-ului.

Exemple de sisteme/tool-uri

Dacă ești coach de alimentatie sanatoasa și vezi că oamenilor le este greu să țină evidența alimentelor consumate săptămânal/lunar, poți dezvolta un tool care să-i ajute să aibă un overview asupra planului lor alimentar.

Dacă ești business coach, dezvoltă un tool (da, poate fi un Excel cu formule practice) pentru cei care vor să-și administreze eficient finanțele personale.

4. Mock-up-uri (machete)

Un mock-up (o machetă) este o reprezentare grafică folosită adresea pentru prezentarea/promovarea produselor.

Pentru cine merg bine mock-up-urile

În general, mock-upurile sunt eficiente pentru afacerile care se adresează designerilor/web designerilor, dar și celor care vând produse fizice și digitale.

Beneficiile mock-upurilor pentru audiența ta

Mock-up-urile ajută atât designerii, cât și alți profesioniști care lucrează în industriile creative să economisească timp, prin faptul că nu mai trebuie să realizeze ei, de la zero, propriile mock-up-uri.

Exemplu de mock-up

Dacă audiența ta este reprezentată de web designeri, poți să dezvolți un mock-up cu ajutorul căruia aceștia să le poată oferi potențialilor lor clienți reprezentări grafice realiste ale produselor (de exemplu, teme de website/blog) pe care urmează să le cumpere.

5. Printabile

Printabilele sunt populare printre iubitorii de organizare, planificare, journaling – în general, pentru o audiență căreia îi place să-și ia notițe.

Beneficiile printabilelor pentru audiența ta

În funcție de scopul lor și de audiența vizată, produsele digitale printabile:

  • oferă mai multă claritate;
  • ajută la o bună planificare (a timpului, finanțelor personale etc.);
  • sunt benefice pentru cei interesați de dezvoltarea personală (gândește-te, de pildă, la un produs digital printabil unde poți să-ți notezi emoțiile trăite zi de zi).

Cum alegi ideea pentru un produs digital printabil

Pornește, și de această dată, de la nevoia/provocarea cea mai importantă a publicului tău țintă. O poți extrage din discuțiile cu clienții și potențialii clienți, urmărind paginile și grupurile online unde este activ publicul tău țintă.

Preț sugerat pentru un produs digital printabil

Prețul unui produs digital printabil poate începe de la 50 de lei.

Exemple de produse digitale printabile

Dacă ești nutrition coach, ai putea vinde produse digitale printabile destinate planificării săptămânale a meniului.

Dacă activezi în industria dezvoltării personale, ai putea lansa printabile (agende/jurnale) dedicate journalingului.

6. Masterclass-uri

Un masterclass este un videoclip mai lung, înregistrat (în general, nu depășește 2 ore), care abordează o tematică de interes pentru o anumită audiență.

Nu-ți place să te expui? Fii fără grijă: nu e musai să apari cu fața în videoclip, dacă nu te simți confortabil încă. Poți opta pentru varianta de a înregistra un videoclip cu slide-uri de prezentare și cu vocea ta (sau a altcuiva) în fundal.

Pentru cine merg bine masterclass-urile

Masterclass-urile sunt eficiente pentru orice nișă: de la creative writing, până la design interior, dezvoltare personală, coaching, food etc.

Beneficiile masterclass-urilor pentru audiența ta

Masterclass-urile, ideale pentru cei care preferă să consume conținut video, aduc plus-valoare în viața audienței tale: atât la nivelul informațiilor, cât și la nivel practic, funcționând asemenea unor ghiduri.

Preț sugerat pentru un masterclass

În funcție de durata și complexitatea informațiilor prezentate, un masterclass poate avea un preț care începe cu 100 de lei.

Exemple de masterclass-uri

Dacă ești pastry chef, poți opta pentru masterclass-uri prin care-ți ghidezi audiența, pas cu pas, să pregătească diferite produse de patiserie.

Dacă ești instructor de yoga/mindfulness, înregistrează și lansează un masterclass în care îți ghidezi clienții în executarea tehnicilor de respirație.

7. Workshop-uri/traininguri live

În general, atât workshop-urile, cât și trainingurile live au succes în orice industrie: coaching, self-development, nutriție, marketing, resurse umane, stil personal etc.

Ce ai de făcut, în primă fază, e să te interesezi dacă audiența ta este realmente interesată de un astfel de conținut: nu toată lumea este fana conținutului video. Dacă afli că publicul tău țintă preferă să consume (și) content video, poți trece la pasul următor: alegerea temei workshopului/trainingului (vezi mai jos).

Beneficiile workshopurilor/trainingurilor live pentru audiența ta

Workshopurile/trainingurile live sunt o oportunitate de a afla noi informații dintr-un domeniu de interes, dar și de autodezvoltare. Spre deosebire de workshopurile înregistrate, cele live mai au un beneficiu deloc de neglijat: posibilitatea participanților de a-ți pune întrebări în direct și de a face networking.

Cum alegi ideea pentru un workshop/training live

Principiul de funcționare este același ca-n cazul alegerii temei oricărui produs digital: vezi care e nevoia audienței tale și oferă-i un workshop/training live prin care să simtă că poate să-și rezolve problema/nevoia respectivă. Cu cât găsești mai multe persoane interesate de aceeași temă, cu atât îți crești șansele de a vinde bine produsul digital lansat.

Preț sugerat pentru un workshop/training live

Prețul unui workshop/training live poate începe de la 100 de lei.

Exemple de workshopuri/traininguri live

Cum sunt o mare iubitoare de traininguri live, vreau să-ți împărtășesc una dintre experiențele mele recente, la care este posibil să fi participat și tu! În urma cu cateva saptamani, am organizat, într-un grup de Facebook, o serie de workshopuri live, gratuite, dedicate antreprenoarelor interesate de online marketing.

Le-am explicat, pas cu pas, ce au de făcut pentru a-și construi o strategie de online marketing eficientă, corelată cu obiectivele lor de business. Fiecare dintre cele 5 workshopuri a avut o durată de 1-2 ore – asta și datorită faptului că am primit o mulțime de întrebări valoroase, la care m-am bucurat să pot răspunde.

8. eBook-uri

Mergfoarte bine pentru majoritatea industriilor (coaching, self-development, food, design interior, parenting, marketing, contabilitate, orice fel de consultanta etc.), cu aceeași mențiune că e important să faci o cercetare în prealabil și să afli dacă audiența ta preferă să consume conținut long-form (de peste 3000-4000 de cuvinte).

Beneficiile eBook-urilor pentru audiența ta

  • au un pret accesibil
  • contribuie la îmbogățirea cunoștințelor dintr-un domeniu de interes
  • continutul este foarte usor de consumat
  • sunt o sursă de inspirație și pot fi o metodă excelenta de a face un prim pas catre un obiectiv mai mare

Cum alegi ideea pentru un eBook

Vezi ce întrebări recurente are audiența ta, citește cu atenție comentariile, ascultă-ți activ clienții atunci când ai ocazia să discuți cu ei și transformă-le semnele de întrebare într-o oportunitate de a lansa un eBook care să le ofere lămuriri suplimentare sau o perspectivă mai amplă asupra unui subiect de interes.

Preț sugerat pentru un eBook

Prețul unui eBook poate începe de la 10 RON și poate ajunge până la 1000 de RON, dacă este cuprins într-un pachet care conține și alte tipuri de produse digitale (așa cum sunt workshopurile înregistrate).

Exemple de eBook-uri

Dacă ești pastry chef, lansează un eBook cu rețete de interes pentru audiența ta.

Dacă ești business coach, pregătește un eBook cu tips&tricks de gestionare a finanțelor pentru antreprenorii la început de drum.

Acestea fiind scrise…

Alege produsul digital pentru care audiența ta ar fi dispusă imediat să plătească, gândește-te la o temă care să-i ofere plus-valoare și… FII GATA SĂ-ȚI LANSEZI PRIMUL PRODUS DIGITAL DE SUCCES! ⭐ Aici poti afla cum sa creezi un plan de marketing pentru asta!

Pentru alte tips&tricks, insight-uri și informații utile despre cum iti poti promova afacerea cu succes, abonează-te la newsletterul de mai jos 👇 Promit că în inboxul tău vor ajunge doar informații și sfaturi de marketing care te vor ajuta să-ți crești afacerea așa cum îți dorești 📧

Alte articole care s-ar putea sa iti placa…