Bonus: O lista de 15 afaceri online pe care le poti incepe imediat cu mai putin de 100$
(descarc-o de la sfarsitul articolului)
Agatha Christie, una din autoarele mele preferate, a spus odata ca “Secretul mersului inainte este sa incepi”. Pentru a construi o afacere de succes, mai intai trebuie sa gasesti acea idee care pare perfecta pentru tine: o idee care sa se bazeze pe lucrurile pe care iti face placere sa le faci si in acelasi timp sa iti ofere posibilitatea de a-ti implini (si chiar depasi) obiectivele financiare.
Multi dintre cei care isi doresc o afacere, tind sa aloce prea mult timp fazei de alegere a ideii, crezand ca asta este faza cruciala in tot mersul viitor al lucrurilor. De fapt, toate fazele din cresterea unei afaceri sunt la fel de importante. Obtinem insa claritate din actiune, din implementare, si nu din compararea mentala a idelori de afaceri pe care le putem incepe.
Cateodata, mai ales atunci cand ne aventuram pe teritorii noi (ca antreprenoriatul), ne blocam in faza de pregatire, pentru ca incercam sa ajungem la un punct de start perfect. Asta poate deveni un proces periculos, pentru ne poate face sa intarziem foarte mult lansarea efectiva (adica partea cea mai distractiva!). Sunt sigura ca macar cativa dintre cititorii acestui articol vor da din cap afirmativ citind ce am scris eu aici. Si eu am chiar acum un sertar plin de idei de afaceri pe care nu le-am inceput niciodata pentru ca m-am gandit la ele pana mi-a trecut cheful sa mai incep ceva. 😊
Acum, nu vreau sa ma intelegi gresit: parerea mea este ca trebuie sa tratezi cu maxima seriozitate alegerea idee de afaceri pe care vrei sa o incepiDar te sfatuiesc sa nu aloci mai mult de cateva zile acestei faze; chiar nu ai nevoie de mai mult. Da, este mai usor de zis decat de facut, dar crede-ma ca poti, daca ai un proces clar care sa te ajute. Si exact asta vei avea dupa ce tremini de citit acest articol.
Mai intai, ia un calendar (da, fa-o chiar acum!) si alege un weekend pe care sa il dedici clarificarii ideii tale de afaceri (sugestie: ce ai spune chiar de urmatorul weekend? De ce ai vrea sa mai intarzii asta si mai mult?).
Incercuieste datele respective in calendar si promite-ti ca in aceste 2 zile iti vei rezerva suficient timp pentru asta. Chiar astazi vezi ce ai de facut ca sa fii sigur ca vei avea acel timp pentru tine:
- angajeaza o bona sau roaga-i pe bunici sa stea cu copiii,
- roaga-l pe sotul tau sa dea cu aspiratorul (macar de data asta!),
- fa-ti un plan de a merge la cumparaturi cu o zi inainte sau
- renunta la Netflix,
astfel incat sa ai macar 6 ore la dispozitie pentru tine in cele 2 zile.
Bun! Acum nu trebuie decat sa citesti pasii de mai jos cu atentie si sa faci toate exercitiile indicate. Ai nevoie de un plus de motivatie? Gadeste-te la asta: la finalul weekedului viitor vei avea o lista de cel putin 3 idei de afaceri super profitabile, care iti vor placea atat de mult incat vei tresari de emotie de fiecare data cand te vei gandi la ele. Asta inseamna ca te vei putea apuca de treaba (ca sa si contruiesti afacerea ta de vis) chiar de urmatoarea zi. Cum iti suna asta?
Ok, atunci sa incepem! Trebuie sa parcurgi toti pasii de mai jos, exact in ordinea in care sunt (exista o logica pentru acest proces pe care l-am testat de sute de ori cu clientii mei si merge de fiecare data daca e facut corect).
Exercitiile pentru sambata (ziua 1):
1. Obtine claritate maxima asupra motivului profund pentru care iti doresti afacerea ta (timp estimat: 45 minute).
De ce iti doresti sa ai propria afacere? Pare o intrebare usoara, nu? Poate chiar zambesti acum, intrebandu-te de ce am inceput cu asta cand tu vrei sa treci mai repede la lucrurile de substanta.
Pentru multi dintre voi, raspunsul imediat poate fi faptul ca vreti mai multi bani, dar este important sa nu va opriti aici. Mergeti mai departe. Ce ati face cu toti acesti bani pe care ii castigati in plus? Ce ar inseamna ei: libertatea de iti decide tu singur orarul de lucru si de a-ti lua o vacanta cand doresti? Posibilitatea de a fi alaturi de familia ta in orice moment al zilei, de a nu pierde nici un moment important din viata copiilor tai, in timp ce castigi un venit decent? Posibilitatea (da, simpla posibilitate) de a-ti da demisia de la locul actual de munca daca vreodata o sa vrei sa faci asta? Sau poate ca iti doresti sa-i ajuti pe alti omeni prin produsele si serviciile tale sau sa contribui la o cauza care este aproape de sufletul tau? Sau poate ca vrei sa stopezi o problema de care chiar tu insuti te-ai lovit si crezi ca ai solutia potrivita pentru asta?
Totul incepe cu motivatia ta adevarata, profunda, motivatia care se ascunde in spatele primului raspuns care iti vine in minte. Atunci cand lucrurile nu vor merge asa de bine sau de usor cum iti imaginai (si probabil vei avea destule astfel de momente), cand nu vei avea destui clienti si te vei lupta sa iti cresti vanzarile, te vei gandi la acest motiv. Si asta iti va da forta sa mergi mai departe si te va motiva sa nu renunti.
De asta acest pas este extrem de important, altfel vei ajunge ca cei 80% dintre antreprenori care nu rezista mai mult de 1 an.
2. Brainstorming de idei (timp estimat: 2 ore)
Ia un pix si o foaie de hartie. Imparte foaia in 4 chenare egale si completeaza urmatorele informatii in fiecare chenar (poti descarca si lista o fise de lucru pe care ti-am pregatit-o ca sa iti fie si mai usor – o gasesti la finalul articolului – daca preferi asa):
- Lucruri pe care le faci cu placere: acestea sunt pasiunile tale, hobby-uri pe care le ai sau pe care ti-ai dori sa le incerci candva, arii de interes, subiecte despre care iti face placere sa citesti (uita-te in biblioteca ta si vezi ce tipuri de carti ai acolo) etc. Poate fi orice, de la moda la gradinarit, de la crosetat la reconditionarea mobilei vechi, cultura rosiilor sau dresarea unui caine.
- Lucruri la care te pricepi: acestea sunt abilitatile tale, pe care le-ai dezvoltat atat in viata personala (gatitul, decorarea casei cu bani putini, tehnici de machiaj, reconditionarea unei masini mai vechi, renovarea unei case etc.) cat si in viata profesionala (tehnici de vanzari sau de negociere, abilitati de leadership, utilizarea unui soft, scrierea unui plan de afaceri, abilitati foarte bune de a face raportari in Excel sau de a scrie articole etc).
- Cunostinte pe care le ai: orice fel de cunostinte pe care le-ai acumulat prin eduatie formala (la scoala) sau informala (invatand singur) – contabilitate, chimie, social media, o limba straina, istoria artei, nutritie, fitness, mecanica, conducerea unei echipe, parenting, homeschooling, gradinarit, croitorie etc.
- Dificultati pe care le-ai depasit cu succes: orice situatie dificila pe care ai surmontat-o in viata personala sau profesionala (pierderea in greutate, imbunatatirea relatiei cu partenerul de viata, recuperarea dupa o boala printr-un anumit proces, gasirea unui loc de munca dupa ce ai fost concediat, imbunatatirea abilitatilor tale sociale etc).
La acest pas este foarte important un lucru: nu te autocenzura. Probabil ca iti vor veni idei despre care vei crede ca au zero valoare adaugata pentru scopul nostru. Chiar daca tu crezi asta, vei fi surprins sa afli ca alti oameni ar plati pentru rezolvarea acestei probleme pe care ei o au si nu stiu ce sa faca cu ea! Ideea aici este de a goli creierul si de a pune pe hartie o multime de idei diferite, cu care sa putem lucra in etapele urmatoare.
La un moment dat, mintea iti va spune ca nu ai chiar foarte multe idei diferite si vei spune “Gata, cred ca pana aici pot!”. Este important sa nu treci la urmatorul pas pana nu ai cel putin cate 10 idei pe lista pentru fiecare din cele 4 mari arii (deci 40 in total). Daca e nevoie, ia o mica pauza si revino la acest exercitiu cu o minte odihnita. Crede-ma ca te va ajuta
3. Alege modelul de afaceri care ti se potriveste cel mai mult (timp estimat: 1 ora)
In spatele fiecarei afaceri de success se afla un om, un antreprenor, iar nevoile si dorintele fiecarui antreprenor sunt foarte diferite. Noi toti suntem diferiti. Asa ca acum vei decide ce fel de afacere este ok pentru tine. Ia in calcul urmatoarele patru lucruri:
- Vrei o afacere mica (lucrezi singur sau ai maximum 10 anagajati) sau una mai mare?
- Vrei sa lucrezi de acasa sau dintr-o cafenea sau preferi un birou fizic undeva in oras?
- Vrei sa vinzi online sau vrei un magazin/sediu fizic?
- Vrei sa vinzi produse (pe care le faci tu sau le cumperi de la un furnizor) sau un serviciu (consultanta, educatie, coaching etc.) ?
Daca ti-e greu sa alegi, incearca acest exercitiu de vizualizare (asta am facut eu in urma cu cativa ani, cand eram la inceput si am obtinut claritate imediat):
Inchide ochii. Imagineza-ti ca suntem in viitor, peste 2 ani. Ai muncit mult, constant, intr-un mod inteligent si acum ai afacerea ta de success si iubesti mult ceea ce faci.
Este o noua zi. Imagineza-ti totul despre aceasta zi din viata ta viitoare:
- Te trezesti dimineata si ce faci?
- Ce faci cand te pregatesti pentru munca acelei zile? Cu ce te imbraci (costum sau blugi si tricou)?
- Cum arata locul in care muncesti, esti intr-un birou acasa, esti la un Starbucks langa scoala copiilor sau esti undeva intr-o cladire din oras?
- Cu cine esti?
- E cineva in jurul tau?
- Uita-te la lista cu lucruri de facut in acea zi: ce este scris pe ea?
- Ce alte imagini iti mai vin in minte?
- Unde iei pranzul si cu cine?
- Si mai ales: CUM TE SIMTI?
Apoi deschide ochii si lucreaza cu toate lucrurile pe care le-ai vazut in mintea ta, pana cand modelul tau ideal de afaceri iti este clar.
4. Rafinarea ideilor (timp estimat: 1 ora)
Bun, ai o lista de idei potentiale de afaceri si stii deja ce fel de afacere este potrivita pentru tine. Acum trebuie sa prioritizezi. Treci prin toata lista ta de idei si taie pe acelea care:
- Nu sunt alinitate cu modelul tau ideal de afaceri (de exemplu: necesita un magazin fizic cand tu vrei de fapt sa lucrezi de acasa)
- Nu sunt suficient de interesante pentru tine (nu te vezi facand asta in fiecare zi, timp de 5 ani de acum incolo)
- Necesita lucruri care nu sunt fezabile acum pentru tine (poate fi o investitie mare pentru care nu ai bugetul corespunzator sau o autorizatie/licenta speciala pe care nu o poti obtine din motive obiective etc.)
Ar trebui acum sa ai o lista de 10 idei ramase. Fa un top al lor, aranjandu-le in functie de preferinta ta (prima fiind cea care te atrage cel mai mult). Daca iti e dificil sa alegi intre doua idei diferite, gandeste-te asa: daca ai avea bani suficienti pentru a incepe o singura afacere, pe care dintre cele doua ai alege-o?
Si asta a fost tot pentru prima zi. Felicitari, acum parca lucrurile incep sa se inchege, nu? Ia o pauza pana maine, fa ce faci tu de obicei sambata seara, sau chiar incearca ceva diferit (de cand nu ai mai urmarit un film cu toata familia si mult popcorn sau poate vrei sa bei o bere in oras cu prietenii sau sa comanzi mancare chinezeasca in loc de clasica ta cina?). Deconecteaza-te. Ai nevoie de o minte clara pentru exercitiul final.
Exercitiul pentru duminca (ziua 2)
5. Pre-valideaza primele 3 idei de afaceri de pe lista (timp estimat: 3 ore)
Aceasta este faza initiala de validare a ideilor de afaceri, pentru a te asigura ca exista suficienti clienti potentiali pentru ele. As putea scrie cu usurinta un nou articol (sau chiar o carte inreaga) despre acest subiect, sunt multe lucruri pe care le poti face, dar obiectivul nostru principal acum este doar de a pre-testa ideile initiale, pentru a vedea cu care poti merge mai departe cu incredere. Cand vei incepe efectiv lucrul, va trebui sa faci o validare mai profunda, pentru a avea claritate asupra tipurilor de produse si servicii pe care trebuie sa le vinzi si la ce preturi si pentru a estima cati bani poti face in mod realistic si in ce perioada de timp. Dar deocandata nu trebuie sa te gandesti la asta.
Intreaba-te: exista suficienti oameni care deja cumpara ceea ce tu vrei sa oferi? Gandeste-te daca stii deja alte companii care vand produse sau servicii similare si incearca sa afli care sunt vanzarile lor anuale. Sau mergi pe amazon.com si ebay.com sau pe emag.ro si vezi care sunt cele mai vandute produse acolo. Practic, trebuie sa studiezi nivelul competitiei pe piata pe care vrei sa intri.
Daca nu poti gasi suficienti competitori, asta sa stii ca nu e neaparat un lucru bun, cum te-ai putea gandi. Poate inseamna ca nu exista suficienta cerere pentru aceste tipuri de produse sau servicii, iar crearea cererii e un lucru mult mai greu de realizatt decat intrearea pe o piata deja formata.
Din lista ta, elimina acele idei care nu par promitatoare in ceea ce priveste vanzarile si profitul.
La final, una dintre ideile de afaceri de pe lista ta va iesi in evidenta. Aceasta este cea pe care iti recomand sa o incerci.
Te rog sa nu te repezi acum sa iti printezi carti de vizita! Mai ai de facut ceva testari inainte de a lansa efectiv. Dar ai facut un mare pas inainte! Ai facut ceva ce 90% dintre cei care isi doresc propria afacere nu fac. Ti-ai dedicat cateva ore din timpul tau si ai facut un prim pas in directia in care visezi sa mergi.
Cea mai grea parte de abia acum incepe, dar te rog sa iti amintesti mereu ceva: ai tot ceea ce iti trebuie pentru a face asta! Ai incredere in tine si sari! Sunt doar doua posibilitati: vei esua sau vei reusi. Dar nu vei trai niciodata cu regretul ca nu ai facut nimic pentru a-ti vedea visul cu ochii.
Acum, daca ai citit pana aici, inseamna ca tu chiar iti doresti sa faci asta, sa ai afacerea ta care sa te ajute sa traiesti viata pe care vrei sa o traiesti. Asa ca lasa-mi un comentariu mai jos si spune-mi: care este partea acestui articol care te-a ajutat cel mai mult?